dinsdag 22 mei 2012

De laatste 500km...

¡Buenas tardes!

We hebben enkele bewogen dagen achter de rug. Wat er allemaal gebeurde kunnen jullie hieronder lezen:

DAG 22: BURGOS - BURGOS (0.00km)

- Vandaag houden we rustdag. Voor de eerste keer in drie weken een dag zonder fietsen. Het doet vreemd aan.
- Ongelofelijk, maar we worden pas om 8u wakker. We genieten van het uitgebreid (voor ons huidige doen toch) ontbijtbuffet. We zijn even echt luxebeesten.
- Het weer valt tegen, de hele dag passeren meerdere regenbuien, soms samengaand met zonneschijn.
- We bezoeken de indrukwekkende kathedraal van Burgos. We zijn gefascineerd door de mooie buitenkant, ontgoocheld en ietswat gedegouteerd door de binnenkant: veel te overweldigend, te veel goud en te veel kakafonie. We vragen ons af wat Jezus er zelf zou van vinden. Gelukkig hadden we pelgrimskorting met onze credencial, die we konden aanvullen met een mooie stempel.
- `s Middag eten we tapas in een drukbezochte bar, erna is het tijd voor een siësta. Het ritme van de Spanjaarden ligt ons wel.
- De rest van de namiddag vullen we met een stadswandeling, onderbroken met een café con leche. Het is immers rustdag voor iets.
- We sluiten de rustdag af met een Italiaans etentje, waarbij we ons ietswat mispakken aan de hoeveelheden.

DAG 23: BURGOS - CASTROJERIZ (53.3km)

- We plunderen het ontbijtbuffet om stevig terug op de fiets te kruipen.
- Het is zondag, dus het duurt wel even om brood en water te vinden.
- Bij het buitenrijden van Burgos, krijgen we even het gezelschap van een koppel fietsers uit Oudenaarde. Zij vertrokken vier dagen geleden in Pamplona.
- Onderweg begint het harder te regenen en besluiten we onze regenoutfit aan te trekken.
- Bij het opnieuw aanzetten blijkt Jonathans voorband lek te zijn. Het mormel blijkt een klein fijn stukje glas... We zijn dan amper 15km ver.
- Het opleggen van de reserveband gaat al bij al nog vlot, al is het behoorlijk koud aan de natte handen bij amper 6ºC...
- Tot overmaat van ramp blijkt er een slag in het wiel gekomen te zijn en we geraken aan het prutsen.
- De fiets geraakt uiteindelijk rijklaar, maar de regen en de kou (de temperatuur haalt amper 12ºC gedurende de dag) doet ons de eerste en enige bar in het dorpje Cavia binnenvluchten. We warmen er op met koffie. De uitbater doet er op een rustige zondag gouden zaken aan ons, want door de aanhoudende regen besluiten we er ook te eten.
- Door stil te zitten in een bar in Cavia geraken we echter niet in Santiago, dus trotseren we opnieuw de regen.
- De eerder makkelijke hellingen worden een stuk lastiger door de weersomstandigheden.
- De anders zo fiere klaprozen die de bermen kleuren laten vandaag hun kopjes hangen onder het gewicht van de regendruppels...
- Na een lange afdaling rijden we onder de ruïnes van het klooster van San Anton door. Iets verder in Castrojeriz besluiten we er de brui aan te geven voor vandaag.
- In de albergue blijkt een van de hospitaleros niet zo fietsminded te zijn en probeert ons door te verwijzen naar een refuge 6km verder op. Gelukkig is zijn collega iets gastvrijer en mogen we van hem blijven. De eerste draait bij als hij verneemt dat we reeds van België onderweg zijn.
- Na onze installatie tussen de wandelaars in de slaapzaal, prutsen we aan onze fietsen: de remblokken achteraan zijn tot op het ijzer versleten en zijn dringend aan vervanging toe. Wat eenvoudig leek in de fietswinkel, blijkt een hele klus in de praktijk. We bekijken ook nog eens het probleem met de voorband, waarbij we de hulp krijgen van een sympathieke Nederlandse mede fietspelgrim.
- We douchen ons in een pisstraaltje en eten ons brood (met confituur en choco deze keer, want geen kaas gevonden op zondag) in de eetzaal van de refuge.
- Het contrast is in alle opzichten groot met gisteren, het lijkt wel een straf van Sint Jacob voor onze "decadente" rustdag in Burgos.
- Tegen de avond is de hemel opgeklaard en doen we nog een avondwandeling in het dorpje. We vragen ons af of er hier wel veel leven zou zijn als de camino hier niet zou passeren.
- Net voor het slapengaan vernemen we dat de hulpvaardige Nederlander zijn camino erop zit wegens familiale omstandigheden. We leven met hem mee en relativeren al snel onze "pech" van gedurende de dag. Aangezien hij ze niet meer nodig heeft krijgen we van hem zijn reserveband en remblokjes. Hij zou de camino ooit nog van hieruit te voet willen afwerken, we hopen echt oprecht dat het hem lukt!

DAG 24: CASTROJERIZ - SAHAGÚN (89.11km)

- We worden om 6u30 gewekt met Gregoriaanse gezangen. Het is eens iets anders, maar het schept wel een speciale sfeer. Katleen heeft niet zo goed geslapen, er lagen opnieuw wat snurkers  en vroeg inpakkende wandelaars in de slaapzaal.
- We trotseren al vroeg in de ochtend de ijzige kou (amper opnieuw 6ºC) en de harde tegenwind. De Mesetahoogvlakte is geen lachertje, het lijkt wel een van onze winterse trainingsritten.
- In Fromista warmen we op met een koffie.
- We rijden naast een hele hoop wandelaars richting Carrion de los Condes. Daar verhelpt de lokale "taller de biciclettas" Jonathans hobbelprobleem met de voorband. We laten meteen al onze banden oppompen (ons handpompje is er niets tegen).
- Ondertussen breekt de zon door de wolken en warmt het iets op.
-  De wind neemt echter nog meer toe. Dit ondervinden we duidelijk op de routevariant langs het 12km lange grindpad van de camino.
- De vermoeiheid speelt Katleen parten en maakt zich enorm kwaad op de wind. Het haalt echter niets uit, maar het lucht op.
- We kruipen verder richting Sahagún, waar we uiteindelijk beslissen om te kamperen. We genieten van een eenvoudige spaghetti pomodoro met olijven op de trangia, de lekker warme douches en de vroege bedtijd (vooral Katleen).

DAG 25: SAHAGÚN - LEÓN (73.26km)

- We worden pas wakker om 7u30 na een koude nacht. Maar de zon schijnt en de hemel is blauw, dus we hebben er terug zin in!
- Aangezien we het gisterenavond zo goed hadden op de camping, gaan we `s morgensvroeg het stadje verkennen en ontbijten (zonder al de bagage aan de fietsen). Zo kan onze bedauwde tent toch nog wat opdrogen.
- Om 10u30 wensen we onze jonge Duitse buur een "buen camino" en beginnen onze tocht naar León.
- We rijden langs een rustige weg naast het wandelpad met prachtige verzichten en bloemenvelden. Er gaan heel wat "buen caminos" over en weer tussen ons en de wandelaars. We kunnen de tel echter niet meer bijhouden.
- Op de middag krijgen we opnieuw een staaltje commercialisering van de camino te zien. Tijdens het opeten van onze pan con queso (aangevuld met pimientos y aceitunas) komt een vrouw flyers uitdelen van de private albergue in het volgende dorp.
- De weg is overwegend vlak  met veel minder wind dan gisteren, dus we bereiken vlot León, waar we onderdak vinden in een hostal (waar de tijd blijkbaar enkele decennia is blijven stilstaan, maar het is er proper, goedkoop en de eigenaar is vriendelijk).
- We bezoeken de mooie kathedraal met indrukwekkende glasramen. Deze bevalt ons beter dan die van Burgos.
- We gaan deze avond nog wat flaneren in León, het is nog steeds een aangename 20ºC.

Morgen nog een stukje vlak, maar dan begint opnieuw serieus klimwerk met o.a. de Cruz de Ferro. Santiago komt echter dichterbij!

¡Hasta la vista!

J&K

2 opmerkingen:

  1. Heilaba, Heb juist gelezen dat jullie rustdag op lucas zijn feest was. Zo hebben jullie misschien in gedachten een beetje meegevierd... Bedankt voor het kaartje!
    Man man wat een trip, bewondering waard!
    Alvast nog goeie moed voor die laatste loodjes...
    Dikke zoenen van ons allen en een superdikken van Elisabeth
    Isabelle en co

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hihi,

    "Cavia" :-) Op naar "Hamster" zou ik zeggen! Of hebben ze dat niet in Spanje? Succes in ieder geval met de kou, wind, snurkers (oordopjes misschien?) en kromme wielen! Het einde is nabij!

    Groetjes en bedankt voor het kaartje!

    Iason

    BeantwoordenVerwijderen